Coves de Sant Josep alberga el río subterráneo navegable más largo de toda Europa. Una joya natural única que permite adentrarse en las entrañas de la Sierra de Espadán a través de un camino trazado por el agua durante milenios. Además de un paisaje subterráneo privilegiado, Coves de Sant Josep y su entorno son un importantísimo enclave cultural donde destacan las pinturas y grabados prehistóricos únicos en toda la comarca localizados en la entrada de la cueva, así como el Poblado Ibérico de Sant Josep, un yacimiento arqueológico visitable ubicado en la parte superior del cerro que alberga Coves de Sant Josep, junto a la Ermita barroca de la Sagrada Familia.
Desde hace siglos el Paraje de Sant Josep ha servido de asentamiento a los habitantes que poblaban el valle, por lo que no se conoce la fecha concreta del descubrimiento del río subterráneo. No obstante, hay constancia de que la cueva estuvo habitada hace más de 15.000 años (en el Paleolítico Superior) como se puede evidenciar gracias a las pinturas rupestres y restos hallados en su interior. La proximidad de un Poblado ibérico también nos indica que en esa época la cueva fue conocida y explorada, al igual que durante la larga dominación romana, a la vista de una lápida encontrada.
Valenciá
Les Coves de Sant Josep alberguen el riu subterrani navegable més llarg de tota Europa. Una joia natural única que permet endinsar-se en les entranyes de la Serra d’Espadà a través d’un camí traçat per l’aigua durant mil·lennis. A més d’un paisatge subterrani privilegiat, Coves de Sant Josep i el seu entorn són un importantíssim enclavament cultural on destaquen les pintures i gravats prehistòrics únics en tota la comarca localitzats en l’entrada de la cova, així com el Poblat ibèric de Sant Josep, un jaciment arqueològic visitable situat en la part superior del turó que alberga les Coves de Sant Josep, al costat de l’Ermita barroca de la Sagrada Família.
Des de fa segles el Paratge de Sant Josep ha servit d’assentament als habitants que poblaven la vall, per la qual cosa no es coneix la data concreta del descobriment del riu subterrani. No obstant això, hi ha constància que la cova va estar habitada fa més de 15.000 anys (en el Paleolític Superior) com es pot evidenciar gràcies a les pintures rupestres i restes trobades en el seu interior. La proximitat d’un Poblat ibèric també ens indica que en aqueixa època la cova va ser coneguda i explorada, igual que durant la llarga dominació romana, a la vista d’una làpida trobada.
English
Coves de Sant Josep is home to the longest navigable underground river in all of Europe. A unique natural jewel that allows you to enter the bowels of the Sierra de Espadán through a path traced by water for millennia. In addition to a privileged underground landscape, Coves de Sant Josep and its surroundings are a very important cultural enclave where unique prehistoric paintings and engravings in the entire region stand out, located at the entrance to the cave, as well as the Iberian settlement of Sant Josep, a site visitable archaeological site located at the top of the hill that houses Coves de Sant Josep, next to the Baroque Hermitage of the Sagrada Familia.
For centuries the area of Sant Josep has served as a settlement for the inhabitants who inhabited the valley, so the exact date of the discovery of the underground river is not known. However, there is evidence that the cave was inhabited more than 15,000 years ago (in the Upper Paleolithic) as can be seen thanks to the cave paintings and remains found inside. The proximity of an Iberian settlement also indicates that the cave was known and explored at that time, as it was during the long Roman domination, in view of a tombstone found.
Français
Les criques de Sant Josep abritent la plus longue rivière souterraine navigable de toute l’Europe. Un joyau naturel unique qui vous permet d’entrer dans les entrailles de la Sierra de Espadán par un chemin tracé par l’eau depuis des millénaires. En plus d’un paysage souterrain privilégié, Coves de Sant Josep et ses environs sont une enclave culturelle très importante où se distinguent des peintures et des gravures préhistoriques uniques dans toute la région, situées à l’entrée de la grotte, ainsi que le village ibérique de Sant Josep, un site archéologique visitable situé au sommet de la colline qui abrite les Coves de Sant Josep, à côté de l’ermitage baroque de la Sagrada Familia.
Pendant des siècles, la région de Sant Josep a servi de colonie aux habitants qui habitaient la vallée, de sorte que la date exacte de la découverte de la rivière souterraine n’est pas connue. Cependant, il existe des preuves que la grotte était habitée il y a plus de 15 000 ans (au Paléolithique supérieur) comme on peut le voir grâce aux peintures rupestres et aux vestiges trouvés à l’intérieur. La proximité d’une colonie ibérique indique également que la grotte était connue et explorée à cette époque, comme elle l’était pendant la longue domination romaine, en vue d’une pierre tombale retrouvée.